Puțin feminism și stereotipuri despre tipe

raise-boys-and-girls-the-same-way

Facebook m-a anunțat dimineață că azi e International Girl Day. Apoi am tot văzut postări despre asta și mi-am dat seama că nu am abordat niciodată subiectul. Așa că acum vorbesc despre ceva mai serios.

<Feminist: the person who believes in the social political and economic equality of the sexes>

Sunt ferm convinsă că trebuie să existe EGALITATE între sexe și nu sunt de acord cu povestea cu supremația. Nu-mi plac citatele poptămășiene în care femeia e prezentată fie ca șefă, fie ca inferioară. Eu consider că nu ar trebui să existe prejudecăți și generalizări care să interzică ceva sau să oblige pe cineva să se comporte într-un anumit fel doar pentru că s-a născut cu un anumit organ genital.

Dar ideea centrală și motivul pentru care am ales să scriu pe blog despre asta este modul în care fetele sunt privite de societate. Și cine se crede, mai exact, societatea asta ca să-mi spună mie ce îmi e permis și ce nu, în raport cu genul meu?

Dintotdeauna fetele au fost văzute ca niște ființe delicate, pure, ca niște floricele care au nevoie de protecție. Și băieții ca niște masculi feroce care au capacitatea să le ofere asta. Adică din start tipele au fost etichetate cu o LIPSĂ majoră. Că sunt mai slabe, că au de suportat mai multe, că pentru ele totul e mai greu. Aici ține foarte mult de educația  care, încă de la grădiniță, li se insuflă într-un mod în mare parte greșit. Că trebuie să fie aranjate ca niște păpuși, mereu politicoase, că nu pot să se aventureze în jocuri bazate pe forță fizică. Mai târziu, eventual după prima menstruație, că așa prost e făcut sistemul mai ales în ceea ce privește topicul tabu al educației sexuale, vor fi anunțate că unul dintre cele mai importante roluri pe care le au este să aducă pe lume copii. Pentru că încă mai există stereotipul ăsta care spune că femeia e o mașină de făcut plozi.

a082079f26a32becfba8ed3e595f4d40

Mai mult, hai să vorbim puțin despre VESTIMENTAȚIE. Dacă ai o fustă scurtă sau un decolteu, umerii dezgoliți sau tocuri, ruj intens sau un machiaj mai puternic se consideră că inciți, că vrei să atragi atenția. Așa că tu nu ai libertatea să te îmbraci cum vrei ca să nu reprezinți o ispită, o fantezie, un trigger pentru băieții care te observă și care nu se pot stăpâni. Și tot a ta e vina? Ceva e greșit. Nu mai zic nimic despre SEXUAL OBJECTIFICATION, adică despre tratarea femeilor doar ca pe niște bucăți de carne.

Se tot spune că fetele nu pot să facă aia sau cealaltă, că nu sunt dure, că nu se pot desurca independent într-o lume dominată de bărbați. Altă generalizare stupidă. O fată poate să facă absolut orice vor mușchii ei. Pe care da, îi are. Nu stă la cratiță dacă nu vrea, nu se îmbracă în rochie/fustă și nu poartă pantofi cu toc dacă nu-și dorește, nu e neapărat drăguță și faptul că aparține genului feminin nu îi condiționează existența. Poate să schimbe un bec și să se apere singură.

anigif_enhanced-4867-1400511153-8

Peace, love & glitter kissez.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s