Există viață după Facebook și Instagram – cum a fost #olunăfărăsocialmedia

_MG_3607v2
Credits photo: my awesome boyfriend. 

Am revenit pe Tărâmul Internetului și pauza mea de deconectare s-a încheiat, așa că acum pot să văd liniștită cine ce mai face și alte chestiuni din astea vitale care se mai desfășoară în mediul online. În plus, pot să împărtășesc content-ul pe care nu l-am pus în ultima lună, deci dacă fac spam e justificat. Just kidding. Urmează un articol destul de lung și pe alocuri incoerent. 

Într-o notă mai serioasă, ultima lună a fost extrem de benefică pentru mine și dacă m-ar întreba cineva care are dubii în legătură cu o decizie similară, i-aș spune să o facă și gata. Ca să înțelegi, gândește-te că eu pierdeam super mult timp fără să mă uit la nimic concret, în sensul că îmi ridicam telefonul doar ca să dau un refresh inutil sau deschideam Facebook pe laptop și rămâneam acolo câteva ore, cu tabul în față, fără să pot lucra la ceva. Deci aveam un oarecare nivel de dependență.

Nu zic că acum am ajuns precum  călugării ăia budiști și că obiceiurile mele au devenit sănătoase peste noapte, dar cred că e un challenge pe care merită să îl încerci și care te ajută să te descoperi puțin mai bine. Citisem despre asta când am luat decizia spontană să renunț la afișarea online, dar nu eram foarte sigură la ce să mă aștept. Ideea e că atunci când nu mai postezi și nici nu mai vezi ce postează alții, ajungi să reflectezi mai mult asupra a cine ești tu și ce vrei să transmiți. 

Primele zile au fost puțin ciudate, dar după ce petreci niște timp fără online, ajungi deja să uiți că există – social media who? Sunt foarte mândră că nu am folosit acele emergency exits despre care vorbeam, adică chiar nu am intrat absolut deloc. Bine, am mai tras cu ochiul la un story pe Messenger că era acolo dar nu l-am deschis, iar Google News sau cum îl cheama nu se pune. Also, nu poti sa interzici social media oamenilor din jur. 

Am avut o grămadă de timp și poate chiar l-am folosit healthy. Am stat cu oameni care îmi fac bine și am descoperit câteva locuri noi. Am citit, cred că nu am mai citit așa mult de când eram mică, iar ăsta este unul dintre aspectele de care sunt foarte mândră, în sensul că mereu simțeam că nu am destul chef sau energie sau timp ca să citesc și asta mi se părea extrem de trist. Acum, în schimb, am reușit să termin vreo câteva cărți. Mi-a crescut și attention span-ul puțin, având în vedere că eu nu aveam răbdare să termin un articol scurt sau un status mai explicit și acum am devorat puțin  blogul lui Mark Manson (Da, tipul care a scris „The Subtle Art Of Not Giving a Fuck”). Cum spuneam și mai sus, am avut mai mult timp de introspecție și asta este puțin overwhelming pentru o persoană pe care o mănâncă anxietățile în fiecare zi, dar cumva când ajungi să nu îți mai hrănești creierul cu prostii poate ajungi mai bine – nu că aș fi devenit prea înțeleaptă între timp. Also, am scris pentru că simțeam nevoia, nu pentru că îmi spuneam că trebuie

Nu zic că social media e rea și trebuie să o punem la colțul de rușine și să o izolăm de ceilalți copii și am ajuns la concluzia că e utilă doar dacă știi să o folosești cum trebuie. Nu vine nimeni cu un ghid care să îți explice cum și de ce să faci sau în ce cantități (nu industriale, obvious), dar ai posibilitatea să promovezi niște chestii relevante, mai mult decât să îți dai check-in în aceleași locuri și să pui poze cu tine în chiloți (nu că aș încerca să judec sau să fiu politically incorrect). Până la urmă fiecare face ce vrea el în ograda lui virtuală, dar dacă poți să te dezvolți pe tine și să îi ajuți cumva pe ceilalți, măcar că dai o idee sau ceva care să le gâdile inspirația cred că e mai rewarding. 

Am constatat că cu cât mă apropiam de ziua în care voi reveni pe Social Media, cu atât nivelul meu de anxietate creștea, pentru că pun presiune pe mine în legătură cu organizarea postărilor și știu că e vina mea și că trebuie să învăț să nu mai consum atâta energie cu asta, ci mai mult să fac content – adică să scriu și să fac poze pornind de la premisa că îmi plac aceste activități, nu pentru că simt nevoia să mă afișez. Oricum, în experimentul ăsta am constatat că pot să iau o pauză atunci când simt nevoia și că nu e absolut nimic în neregulă cu asta. Trebuie să mai lucrez puțin la partea asta și să înțeleg cum pot să fiu organizată și productivă în același timp 

Câteva concluzii mai clare la care am ajuns:

  • FOMO este hrănit de online, pentru că uităm că noi vedem acolo doar ce vrea omul ăla să ne arate și imaginea lui e cumva distorsionată.
  • Nu social media este negativă și nu trebuie să îți ștergi toate conturile și să te muți în munți, dar să te educi puțin.
  • Pot să trăiesc în contexte sociale și fără să dau scroll infinit – bine, poate că tot fac ceva pe telefon, but baby steps. 
  • După ce închizi Facebook și Instagram, îți dai seama că ai o viață offline.
  • Dacă am putut să trăiesc o lună fără să știu ce fac foarte mulți oameni, înseamnă că trebuie să încep să dau unfollow masiv și să îmi filtrez mai bine conținutul pe care îl văd.
  • Dai vina pe social media că procrastinezi când de fapt e vina ta. Și nu trebuie să mă simt vinovată că postez prea puțin sau prea mult, iar toată planificarea asta ar trebui să fie oarecum relativă. Dar cum eu așa funcționez și mă apuc destul de greu fără un To Do List măcar mental, trebuie să găsesc un echilibru între astea. 

Acum voi încerca să îmi educ obiceiurile și chiar dacă revin să nu cad din nou în vechile extreme. Adică pot să iau o pauză oricând și trebuie să mă concentrez să fac ce îmi place din motivul ăsta și să îmi dezvolt aceste skilluri. Și fuck rules. 

P.S: Bless my bf că îmi trimite video-uri cu animale.

P.P.S: O replică status worthy pe care nu am avut cum să o postez. „Dani Mocanu are manele de nișă”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s