„Ce se întâmplă în iubire” de Alain de Botton – un fel de relationship advice for dummies

69382308_1190859181094480_8545399449042550784_n
Da, am niște nuanțator albastru pe unghie. 

Bine, poate știi și tu ce se întâmplă sau ce ar trebui să se întâmple, dar de câte ori nu te-ai întrebat dacă e okay sau cum ar trebui să fie de fapt. Eu cred că iubirea e complicată, plină de haos și frumoasă, cu proprietăți vindecătoare. În același timp, consider că avem așteptări mult prea mari, dictate de societate și de cum ne este ea prezentată în filme cu final fericit sau dramatic, muzică și sfaturi care sunt mult prea rar reale, ci mai mult la modul ideal. Așa te trezești speriat, fără să știi de fapt nimic concret despre iubire. Sau asta se aplică doar la mine, whatever. 

Anul acesta am început să citesc mai multe cărți pe subiect, pentru că eu chiar cred că să te înțelegi pe tine și pe cel lângă care ești e un pas important atât în relație, cât și în raport cu tine – autocunoaștere. Și îmi place să scriu despre toate aceste cărți, pentru că știu că nu sunt singura care se luptă cu confirmări exterioare și pe care anxietatea o face să se comporte ca o nebună câteodată.

Auzisem de cartea lui Alain de Botton acum ceva timp, dar am fost reticentă și credeam că e vreun alt clișeu plicticos, gen citatele alea de pe Facebook care îți spun cum să fii extra mega iubitor peste noapte. Ulterior, am mai văzut chestii despre ea și am zis să-i dau o șansă, ala că l-am rugat pe iubitul meu să mi-o ia de la bibliotecă, pentru că genul ăsta de cuplu suntem.

Când am început-o, simțeam teama să nu ratez vreo parte, și mi se părea că paginile trec mult prea repede pentru cât de multe aveau de spus. Cartea asta nu e o rețetă despre cum să ai o relație lungă și fericită și nici o listă cu exemple de așa nu. După mine, e mai mult o radiografie reală care subliniază ideea că ne proiectăm propriile probleme pe partener, fapt ce e inevitabil, și că putem să încercăm să ne vindecăm.

Mi-a plăcut foarte mult că îmbină povestea de iubire fictivă cu o serie de constatări sau explicații ușor psihologice și că nu stilizează iubirea prea mult. Nu e flower power și happy happy joy joy mereu și nu trebuie să fie așa, adică dacă nu te încadrezi în tiparul ăla nu înseamnă că e ceva greșit.

Cred că te face să înțelegi mai bine cum ar trebui să fie relațiile de fapt – doi oameni care se iubesc și încearcă să se vindece reciproc și separat.

Și o serie de citate care mi-au plăcut: 

„Se pare că știm mult prea mult despre felul cum începe iubirea și nesăbuit de puține despre cum ar putea să continue.”

„Iubirea atinge apogeul în clipele când se dovedește că persoana iubită înțelege, mai limpede decât au fost vreodată capabili ceilalți, ba poate chiar și noi înșine, acele părți din noi care sunt haotice, stânjenitoare și rușinoase.”

„Le facem cel mai mare hatâr iubiților noștri îmbufnați când suntem capabili să le tratăm înfurierile așa cum le-am trata pe cele ale unui copil mic.”

„Nu e nevoie să fim constant rezonabili ca să avem relații bune; lucrul pe care trebuie să-l stăpânim este capacitatea de-a recunoaște uneori cu detașare că se poate ca, din anumite puncte de vedere, să fim întru câtva nebuni.”

„Ai nevoie de o anumită autonomie înainte ca faptul că ești dezbrăcat de altcineva să ți se pară un răsfăț.”

„Sunt doi oameni care au o nevoie disperată unul de celălalt, dar în același timp le e groază să arate cât de mare e nevoia.”

„Puțini oameni pe lume sunt pur și simplu nesuferiți; cei care rănesc sunt la rândul lor răniți; în aceste condiții, reacția cuvenită nu e niciodată cinismul sau agresiunea, ci, în rarele momente când suntem în stare de ea, iubirea.”

„Adevăratul marker al persoanei potrivite nu e ideea pur teoretică a complementării perfecte, ci capacitatea de-a tolera deosebirile.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s